ההבדלים בין המטחנות השונות ולמי מתאימה כל מטחנה

שוק מטחנות הקפה עבר טלטלה בשנים האחרונות,

אם פעם היינו משתמשים במטחנות קפה עם מיכל לקפה הטחון. שוק הקפה עבר למטחנות הטוחנות ישירות לידית החליטה (פורטהפילטר). (עדיין ראיתי בתי קפה ומסעדות שמשתמשים במטחנות עם מיכל לקפה הטחון – או בשמם המוכר, מטחנות עם מחלק מנות).

והשינוי החל כאשר התחילו להוסיף פרמטרים כדי לשפר את איכות האספרסו.

בתחילה הוסיפו מטחנות מבוססות זמן, עם טיימר (שעון עצר), כלומר לוחצים על כפתור הפעלת הטחינה, והמטחנה טוחנת מנה בהתאם לזמן שנקבע מראש. למשל 6 שניות למנה בודדת או 11 שניות למנה כפולה. ומכאן המטחנות רק הלכו והשתפרו.

חובבי הקפה החלו להתלונן על שארית (Retention) במטחנה. מדובר על אותה שארית של קפה טחון הנשארת במטחנה לאחר שטוחנים מנת קפה. בבית קפה, שבו טוחנים מנה אחרי מנה אין לכך משמעות. אולם בבית, אם טוחנים בערב מנת קפה, ובפעם הבאה טוחנים בבוקר, מקבלים בבוקר חלק ממה שנטחן בערב.

כדי להתגבר על בעיית השארית, החלו להוציא לשוק מטחנות למנה בודדת –
Single Dose. מטחנה שכל מה שמכניסים לתוכה, יוצא ממנה ולא נשאר בתוכה כלום. שוקלים למשל 18 גרם , טוחנים – ויוצא 18 גרם. בלשון העולם Zero Retention

נחמד, אבל הפריע לחלק מהמשתמשים שצריך לשקול כל פעם מחדש. (כן אפילו אישתי סירבה לתהליך הזה)
ומכאן החלו להופיע מטחנות שוקלות.

מטחנה שמניחים בחיקה את ידית החליטה והיא טוחנת כמות בהתאם למשקל שקבעתם מראש.


אז מהם היתרונות והחסרונות של כל שיטה, ולמי מתאימה איזו מטחנה?

מטחנה מבוססת זמן

·       יתרונות:

o      פשוטה וקלה לשימוש

o      זולה יותר בדרך כלל

o      נותנת תוצאות סבירות

·       חסרונות:

o      כמות הקפה הנטחן לא יציבה, היא תלויה בתכונות נוספות כגון: לחות, סוג הפולים, כמות הפולים במיכל.

o      שארית המצטברת במטחנה.

מטחנה למנה בודדת

·       יתרונות:

o      מאפשרת דיוק גבוה מאוד בכל מנה בנפרד.

o      אידיאלית להכנת מנה אישית או במצבים בהם יש חשיבות לשליטה פרטנית על כמות הקפה.

o      מה שהכנסת זה מה שקיבלת. WYPIWYG - What You Put Is What You Get

·       חסרונות:

o      לא יעילה כאשר יש צורך בהכנת מספר מנות במהירות

o      עלולה להיות יקרה יותר ומורכבת בתפעול

o      פחות מתאימה לעסקים עם נפח גבוה של הכנות בו זמנית

מטחנה שוקלת

·       יתרונות:

o      מספקת מדידה מדויקת ואחידה של כמות הקפה בכל מנה

o      מתאימה במיוחד לעסקי אספרסו ובתי קפה שבהם יש חשיבות לדיוק

·       חסרונות:

o      יקרה יותר בדרך כלל.

o      דורשת כיול כל פעם שמחליפים קפה ותחזוקה מאד קפדנית.

o      תהליך הטחינה עשוי להיות איטי יותר לעומת מערכת מבוססת זמן.

o      קיימת שארית במטחנה.

למי מתאימה כל מטחנה:

בחירת סוג המטחנה תלויה כמובן בצרכים האישיים, העסקיים, בתקציב ובדרישות המדויקות של תהליך החליטה.

·       מטחנה מבוססת זמן: מתאימה לשימוש ביתי ולמצבים בהם הפשטות והעלות הנמוכה הם שיקולים מרכזיים, אך עשויה לסבול משארית גבוהה, מחוסר דיוק קל במקרים של שינויים בסוג הקפה, בלחות או בכמות הפולים במטחנה.

·       מטחנה למנה בודדת: אידיאלית למקרים בהם נדרש דיוק מרבי בכל מנה בנפרד, מתאימה למי שמחליף הרבה קפה, או מי ששותה קפה ייחודי (Specialty Coffee). המטחנה פחות יעילה בבתי קפה או במקומות הדורשים קצב גבוה, או כמובן למי שלא רוצה להתעסק עם תהליך השקילה הרבה.

·       מטחנה שוקלת: מציעה דיוק ואחידות גבוהים במיוחד. מתאימה מאד לעסקים ובתי קפה הדורשים תוצאות עקביות, וגם למי שרוצה בבית דיוק, ולא רוצה להתעסק עם מטחנה מנה בודדת. מנגד, מטחנה כזו דורשת השקעה כספית ותפעול מתוחכם יותר.

Оставить комментарий

Этот веб-сайт защищается hCaptcha. Применяются Политика конфиденциальности и Условия использования hCaptcha.