מדוע רצוי להשתמש בקפה טרי?
לקוחות רבים המגיעים לחנות ואנו מציעים להם את הקפה שלנו, הם כמובן שואלים מה מיוחד בקפה שלכם והתשובה "הוא טרי" והלקוח בשלו, אז מה? מה החשיבות שהקפה טרי?
מסתבר שחלק גדול מהלקוחות לא ממש יודעים מדוע רצוי לשתות קפה טרי. להלן ההסבר.

הידעתם שקפה הוא פרי? ליתר דיוק, אלו החרצנים של דובדבני פרי הקפה שגדל על שיחים. ממש כמו כל פרי, לטריות הקפה יש השפעה גדולה על טעמו. ולמרות שאולי לא תוכל לזהות בקלות בצורה חזותית עם הקפה הקלוי שאתם קונים טרי, לא כמו פירות אחרים למשל תפוח, בננה או אבוקדו, טריות הקפה הוא עדיין אחד הגורמים החשובים ביותר באיכות ובטעם של המשקה שתכינו. קפה הוא פרי מאוד דינמי, שעובר תגובות רבות ושינויים מרגע השתילה לראשונה ועד שהוא מגיע לבית הקליה. וגם מיד לאחר הקלייה, הקפה ממשיך להשתנות ככל שהזמן עובר. הקפה מתחיל לאבד את טריותו, ויהפוך למיושן עם טעם שונה לחלוטים שרוב חובבי הקפה יגדירו כ"לא טעים".

איך זה קורה?

הקפה כחומר אורגני משתנה כל הזמן גם כשהוא במצבו הירוק לפני הקליה, וגם לאחר הקליה. קצב ההשתנות של הקפה הירוק הוא איטי, בעוד שלאחר הקליה קצב ההשתנות הוא גבוה. במיוחד בשבועות הראשונים לאחר הקליה. מבין ההשפעות הרבות שיש לקלייה על קפה, אחת החשובות ביותר היא פיתוח תרכובות ארומטיות וטעמים במהלך התהליך. תרכובות אלו הן הסיבה שבגללה אנו נהנים מריח וטעם של קפה טוב. אז איך זה קשור לטריות? השפעה נוספת של תהליך הקלייה היא התפתחות של גזי פחמן דו חמצני (CO2) בתוך פולי הקפה הקלויים, אשר באופן טבעי יוצאים מהפולים הקלויים. הגזים הללו, הנפלטים מפולי הקפה, לוקחים איתם חלק מהתרכובות הללו.

מיד לאחר קליית הקפה, מתחיל תהליך של פליטת גזים (זו הסיבה שבכל שקיות הקפה מוסיפים שסתום חד כיווני המאפשר לגזים לצאת מהשקית ומונע מחמצן לחדור לשקית) גזים אלו משנים את טעמו של הקפה. ניתן לראות במדידות כיצד תרכובות מסוימות יורדות ברמתן. ככל שעובר הזמן.  יש תרכובות ארומטיות שלאחר כשמונה ימים, יראו ירידה של עד 70%. וככל שעובר הזמן, ממשיכים לאבד יותר ויותר טעמים וריחות, מה שמוביל לקפה מיושן וחסר טעם. בנוסף, עם כל הניסיונות למנוע מהקפה להתיישן, בסופו של דבר הקפה סופג חלק מהחמצן וכחומר אורגני מתחיל בו תהליך של התיישנות. כמובן מדובר על פולי קפה הנשמרים בשקית או במיכל אטום. לא מדובר כלל על קפה טחון, שם קצב ההתיישנות גבוה בהרבה.
חשוב לציין, לא כולם אוהבים את הקפה עם כמות גדולה של פחמן דו חמצני (CO2) ולכן הם מעדיפים לחכות עם הקפה כשבועיים כדי לתת לרובו להשתחרר, אולם יש הגורסים שעדיף לשתות את הקפה טרי ככול האפשר. (ראו סרטון של אשר ירון ב-TEDX). אבל כולם מסכימים שקפה שהתיישן כמה חודשים טעמו שונה, חלש, וחסרים בו הרבה מרכיבי טעם.

איך אפשר להימנע מזה?

להלן כמה דברים פשוטים שצריך לקחת בחשבון כדי להימנע משתיית קפה מיושן.

משתדלים לקנות קפה טרי

בשטרנ'ס קפה, אנו מאמינים כי הקפה נמצא טרי בצורה אופטימלית למשך שבועיים עד חודש בלבד לאחר הקלייה. זו הסיבה שאנו שאנו קולים כמויות קטנות וקורה לא פעם שיש מחסור בתערובת מסויימת. על השקיות שלנו מופיע תאריכי הקלייה ולפעמים לקוחות מופתעים כמה זה טרי.

קונים רק כמות נדרשת לתקופה קצרה

עבור רוב האנשים, המשמעות היא לצרוך בערך שקית אחת (חצי ק"ג) בשבוע. מומלץ למדוד את צריכת הקפה הביתית, ובהתאם לכך לקנות קפה לשבוע מקסימום לשבועיים בכל פעם. כך תהיו בטוחים שיש לכם רק קפה טרי שמחכה לטחינה ולחליטה.

לטחון לפני הכנת הקפה, ולטחון רק את הכמות המדויקת שנזקקים לה.

הסיבה שאנחנו טוחנים קפה לפני חליטה היא כדי להגדיל את שטח הפנים של המגע קפה/מים. (ככול שטחנים דק יותר מגדילים את שטח הפנים החשוף למים) המשמעות, יותר מרכיבי טעם ושמנים יחדרו למים.

לסיכום:

טריות הקפה היא אחד הגורמים החשובים ביותר בחליטה ובשתיית קפה טעים. אחרי שטועמים קפה טרי, קשה לחזור לקפה ששכב על המדף חודשים.

השאירו תגובה

כל התגובות עוברות אישור לפי פרסום