חומצה פלמיטית - Palmitic Acid

הנוסחה הכימית CH3(CH2)14COOH

חומצה פלמיטית (מוכרת גם בשם חומצה הקסאדקנואית hexadecanoic) היא חומצת השומן הרוויה הנפוצה ביותר שנמצאת בגוף האדם,  בבעלי חיים, בצמחים ובמיקרואורגניזמים. זהו מרכיב עיקרי בשמן דקלים, בבשר, גבינות, חמאה ומוצרי חלב אחרים.

חומצה פלמיטית התגלתה לראשונה בשמן דקלים על ידי אדמונד פרמי בשנת 1840. גם היום שמן דקלים הוא המוצר העיקרי התעשייתי להפקת החומצה,
חומצה פלמיטית מיוצרת על ידי מגוון רחב של צמחים ואורגניזמים אחרים, בדרך כלל ברמות נמוכות. הוא קיים בחמאה, גבינה, חלב ובשר, כמו גם חמאת קקאו, שמן זית, שמן סויה ושמן חמניות.

חומצה פלמיטית משמשת לייצור סבונים, מוצרי קוסמטיקה וחומרי שחרור עובש תעשייתיים.

מכיוון שהוא זול ומוסיף מרקם ו"תחושת פה" למזון מעובד, מוצאים שימוש נרחב במזון כתוסף טבעי במוצרים אורגניים.
מלחי אלומיניום של חומצה פלמיטית וחומצה נפתנית היו חומרי הג'ל המשמשים עם פטרוכימיקלים נדיפים במהלך מלחמת העולם השנייה לייצור נפלם. המילה "נפלם" נגזרת מהמילים חומצה נפתנית וחומצה פלמיטית.
ומה בקפה?
חומצה פלמיטית היא סוג נוסף של שומן שקיים בכמות נמוכה יחסית בקפה אבל נשאר גם אחרי הקליה ותורם למרקם הקרמי של הקפה. 

השאירו תגובה

כל התגובות עוברות אישור לפי פרסום