מקינטה - האספרסו האלטרנטיבי
מקינטה או מכונה באיטלקית, היא מכשיר פשוט ונוח להכנת קפה שטעמו קרוב ביותר לטעם האספרסו. מחירו הנמוך של המכשיר ואיכות הקפה הטובה, הפכה את המקינטה לפופולארית מאוד בעולם כולו. במדינות שבהן קפה הוא חלק מהמסורת, כמו איטליה, ניתן למצוא מקינטה כמעט בכל בית. גם בישראל המקינטות פופולאריות מאוד, ואפשר למצוא אצלנו מספר רב של מקינטות.
למקינטה שמות רבים, שהנפוצים בהם:
Moka Pot Brewer ,Espresso Pot Brewer או Stove Espresso Brewer.
קיימים סוגים רבים של מקינטות - כאלו שמיועדות לחימום על אש, חשמליות, עשויות אלומיניום, נירוסטה, זכוכית ועוד.
וניתן להרכוש סוגים רבים אצלנו בחנות. - לרכישה....
בתחילת המאה הבינו, שכדי לקבל קפה טוב, אסור שהמים העוברים דרך הקפה יהיו רותחים ושלחץ המים
צריך להיות גבוה (היום יודעים שמדובר על 10-9 אטמוספרות).
מכונת אספרסו המוכרת לנו היום, עם משאבת לחץ לא הייתה קיימת באותה תקופה, והמכשיר היחיד שהתקרב בביצועיו למכונת האספרסו הייתה המקינטה.
המקינטה שהוצגה לראשונה בשנת 1933 באיטליה ע"י אלפונסו ביאלטי הייתה עשויה ממכל אלומיניום בעל 8 צלעות. היא הפכה במהירות להצלחה כבירה, ושמרה על צורתה עד היום. באיטליה, בשנת 1950 הייתה מקינטה ביותר מ-90% מהבתים.
שיטת הפעולה
המקינטה בנויה מ-3 מכלים. המכל התחתון מכיל מים, המכל האמצעי מכיל את הקפה הטחון והמכל העליון מיועד לקלוט את הקפה המוכן.
חימום המים במכל התחתון יוצר לחץ, הדוחף את המים דרך הקפה הטחון ומשם למכל העליון. המים המבעבעים דרך הקפה לא מגיעים לנקודת רתיחה.
עיצוב המקינטות הוא חלק בלתי נפרד מהתחביב של אוהבי הקפה, והיצירתיות בעיצוב המקינטות מושכת אנשים רבים לבנות אוספים של מקינטות.
הוראות הפעלה.
• פתחו את המקינטה ע"י סיבוב החלק העליון כנגד החלק התחתון.
• הוציאו את הפילטר ומלאו מים בחלק התחתון עד לקו הסימון. אם אין סימון יש למלא מים עד כחצי ס"מ מתחת לשסתום הביטחון.
• הכניסו את הפילטר ומלאו אותו בקפה איכותי טחון בינוני/דק עד למעלה. יש להדק את הקפה קלות, אך לא לדחוס אותו.
• הבריגו את החלק העליון לחלק התחתון והקפידו לסגור היטב (בחלק העליון יש גומיה אוטמת המבטיחה שמים לא ישפכו)
• הניחו את המקינטה על אש בינונית ורצוי שהלהבה תהיה קטנה מבסיס המקינטה
• כעבור מספר דקות יתחילו המים לבעבע דרך הקפה בקול רעש קל למכל העליון.
• יש לכבות את מקור החום ברגע שמפסיקה זרימת הקפה.
• מיזגו את הקפה. אפשר להקציף מעט חלב כדי לקבל קפוצ'ינו איטלקי אמיתי.
מספר טיפים למשתמש המתחיל
• יש מקינטות בגדלים שונים המיועדות ל-2 ל-4, ל-6 ל-8 כוסות קפה, או יותר. בכל אחד מהמכשירים יש להשתמש בכמות מדויקת של מים וקפה, המתאימים לתכולת המכשיר.
• רצוי לנקות את המקינטה מיד לאחר השימוש. לא מומלץ להשתמש בסבון בשטיפת המקינטה, מומלץ רק לשטוף במים ולהניח אותה פתוחה והפוכה לייבוש. שמן הקפה מצפה במשך הזמן את החלק הפנימי של המקינטה, שומר עליה ומשפר את טעם הקפה. יש להוציא את הפילטר והגומי מהחלק העליון של המקינטה ולשטוף אותם בנפרד.
• זכרו! שסתום הביטחון הוא חד-פעמי. אם הוא נפרץ יש לזרוק את המקינטה.
• בשעת הפתיחה והסגירה של המקינטה, אין להשתמש בידית כדי לסובב את החלק העליון כלפי התחתון. היא נוטה להישבר.
החברה המובילה בין יצרניות המקינטות בעולם היא חברת ביאלטי (Bialetti), שמשווקת מספר דגמים, ביניהם דגם בריקה עם משקולות, המגדילות במעט את לחץ המים העובר דרך הקפה. אך ישנן גם חברות רבות אחרות המייצרות מקינטות.
להלן סרטון המראה את הכנת הקפה במקינטה: