איך מודדים חלקיקי קפה טחון או גודל פולי קפה

רקע כללי
בעולם הקפה הירוק, נהוג לסווג פולי קפה ירוקים בן השאר ע"י גודל הפולים
השיטה הנהוגה לקביעת גודל הפולים נקראת גודל הרשת או בשפה המקצועית, Screen size. השיטה מבוססת על מספרים שהם 1/64 של האינטצ'
כלומר אם 70% מהפולים נעצרו ברשת שגודל החורים שלה הם 20/64 של האינטצ' - או בס"מ 0.794
במהלך המיון של הפולים, מעבירים אותם על מסוע שיפועי של רשת ארוכה שיש בה חרירים שהולכים וגדלים לקראת סוף המסוע.
הפולים הקטנים נופלים בתחילת המסוע, והגדולים בסוף. כך מקבלים סיווג פולים מדוייק.

Mesh Size
לעומת שיטה זו, מקובלת בתעשיה שיטה שונה לגמריי, למיון וקביעת גודל חלקיקים.
שיטה זו הנקראת mesh או סינון (Sieving) או סריקה (screening) היא שיטה של הפרדת חלקיקים או גרגרים לתוך 2 גדלים או יותר בעזרת רשתות עם חרירים בגודל מדויק. חלקיקים הגדולים מגודל החרירים ברשת נלכדים מעל הרשת, בעוד חלקיקים הקטנים מגודל החרירים ברשת, עוברים דרכה.
ניתן להניח רשתות סינון אחת מעל השניה בערימה, כדי להפריד דגימה של חלקיקים לגדלים השונים ומכאן לקבוע את התפלגות גודל החלקיקים בדגימה.
בעולם נפוצים שני סולמות דירוג לסיווג גודל של חלקיקים: סולם הסינון של ארה"ב (US Sieve Series) וסולם שווה הערך של טיילר (Tyler Mesh Size).
ככול שהמספר גדול יותר (הן בסולם ארה"ב ובסולם טיילור) החרירים קטנים יותר.
להלן טבלה המציינת את גודל החרירים ברשת (mesh) לסולמות השונים. טבלה זו מספקת אינדיקציה על גודל החלקיקים.

חברת KRUVE בנתה סט של רשתות המאפשרות לסווג את הקפה הטחון.

 

 

 

 

 

בשנים האחרונות החלו להשתמש ביחידות אלו כדי לתאר את עובי הטחינה הנדרש לכל סוג קפה כדלקמן:

אספרסו - Espresso 250-500 או 60-32 (בסולם ארה"ב)
מקינטה - Moka Pot 400-600 או 42-30 (בסולם ארה"ב)
ארופרס -  AeroPress 450-700 או 38-25 (בסולם ארה"ב)
מזיגה מעל - Pour Over 500-800 או 35-28 (בסולם ארה"ב)
וואקום Syphone 500-800 או 35-28 (בסולם ארה"ב)
פילטר בטיפטוף - Drip Brewer 500-900 או 35-19 (בסולם ארה"ב)
פלנג'ר - French Press 600-1000 או 30-18 (בסולם ארה"ב)
חליטה קרה Cold Brew 600-1100 או 30-17 (בסולם ארה"ב)
 
המוסכמה הבאה משמשת לאפיין את גודל החלקיקים על ידי הרשתות המתאימות:
     "+" לפני המספר, מציין את החלקיקים הנעצרים על ידי הרשת;
     "-"
לפני המספר, מציין את החלקיקים שעוברים דרך הרשת;
    
בדרך כלל אם 90% או יותר מכמות החלקיקים נעצרים ברשת, סימן שזה טווח מספיק טוב להגדיר את גולד הדגימה.

למשל, אם גודל החלקיקים של חומר מתואר כ -25 +40 רשת בסולם ארה"ב, הכוונה ש-90% או יותר של החומר הצליח לעבור דרך רשת (mesh) 25 או, רוב החלקיקים קטנים יותר מ-0.707 מ"מ. מנגד, רוב החלקיקים (90% ומעלה) נעצרו ברשת 40 כלומר רוב החלקיקים גדולים מ - 0.42 מ"מ.
מדידת חלקקי קפה טחון

השאירו תגובה

כל התגובות עוברות אישור לפי פרסום