לא פעם נכנס לקוח לחנות, מצביע על שקית קפה, שקיבל ציון גבוה, והוא שואל אותי "אז מי קובע שהקפה הזה טוב? או מי יש לו זכות לתת לו ציון?" ואז אני מתחיל להסביר לו את כל התהליך. אז הנה סיכום הסיפור של "ציונים לקפה"
אז לפני הכל להלן מספר מושגים חשובים.
Specialty Coffee Association) SCA) אירגון הקפה הייחודי. הארגון שקובע את כל הסטנדרטים. ראו מאמר נפרד על הארגון.
Coffee Quality Institute) CQI) - ארגון האיכות של הקפה. תת ארגון של SCA. הארגון שמעניק את ההסמכות השונות למדרגי הקפה.
Q Grader - מוסמכי Q, או מדרגי Q הם חובבי קפה שעברו 20 מבחנים. יש מספר סוגים של מדרגים. מדרגי ערביקה, מדרגי רובוסטה, מדרגי תהליך (Q Arbica, Q Robusta, Q Processing)
Internal Country Partner (ICP) - מעבדה מקומית שעברה הסמכות וקיבלה אישור שהיא יכולה לתת ציונים לקפה. המעבדה בדרך כלל ממוקמת בארץ שבו בעל הקפה רוצה לקבל עליו ציון. בארגון CQI יש טבלה שבה רשומות כל המעבדות בעולם שקיבלו הסמכה ויכולות להעניק ציון לקפה.
Q Coffee - תהליך הענקת ציון לקפה
מי מעוניין לקבל ציון על הקפה.
מגדלי קפה. בעל מטע שרוצה לקבל מחיר יותר גבוה עבור הקפה שלו, במיוחד שהוא יודע שהקפה שהוא גידל הוא איכותי ביותר, ינסה לקבל ציון "עובר"
סוחר בקפה ירוק. תהליך ה-Q Coffee עולה כסף. לא כל מגדלי הקפה מוכנים להשקיע ולהמתין לציון. לפעמים הם מוכרים את הקפה שלהם במחיר נמוך, העיקר לקבל מזומנים. הסוחר שרואה שהקפה איכותי יכול לבקש לדרג אותו ולתת לו ציון.
איך עובד תהליך ה-Q Coffee?
- בעל קפה ירוק, המעוניין לקבל ציון על הקפה שלו, בוחר את המעבדה המקומית המוסמכת בארצו או בארץ קרובה (ICP) הרשומה במסד הנתונים של CQI. שתבחן את הקפה ותתן לו ציון.
- בעל הקפה הירוק רושם את הקפה נרשם כחבר בארגון CQI.
- בעל הקפה נכנס לאתר CQI וממלא טופס בקשה לבחינת קפה Q Coffee. עליו למלא את כל הפרטים עליו, על הקפה שהוא שולח לבחינה, באיזו מעבדה מוסמכת תעשה הבדיקה. (ראה "כיצד-להגיש-דגימה-להערכה").
- בעל הקפה נדרש לשלם ל-ICP עבור הבדיקה בדרך כלל 300 עד 500 דולר
- לאחר שהטופס שמילא קיבל אישור תקינות, ולאחר שהתשלום התקבל, בעל הקפה שולח דגימת קפה ירוק של 2 ק"ג עם מספר הסימוכין שקיבל מ-CQI למעבדה שבחר.
- עם הגעת הדגימה ל-ICP, היא מחולקת לחבילות של כ- 350 גרם. כל חבילה מקודדת ומקבלת מספר ייחודי, ונשלחות לשלושה מדרגי Q מוסמכים שונים המתאימים לסוג הקפה (ערביקה או רובוסטה). שלושת מדרגי ה-Q לא יודעים אחד על השני. כדי לשמור על האובייקטיביות של הערכה, מדורגי Q שהוקצו חייבים להתאים לתנאים:
- אסור להם להיות בעלי עניין או אם קשר כלשהו ידוע למבקש הדירוג
- מדרג ה-Q חייב להעריך את מדגם הקפה באופן אובייקטיבי
- חייבים להקצות להם את המדגם במסד הנתונים של CQI לפני דירוג המדגם
- הארגון מבקש להשתדל לדאוג לסבב קבוע בין המדרגים הקיימים כדי לספק הזדמנויות שוות ולהבטיח את השקיפות של מערכת הקפה Q
- שלושת מדרגי ה-Q המוסמכים מעריכים את המדגם בהתאם לפרוטוקול Q Grading. ההערכה נעשית בצורה עיוורת.
- טועמי ה-Q מקלידים את הציונים שלהם ישירות לתוך מסד הנתונים של CQI.
- המעבדה המקומית ICP, סוקרת את הציונים מסכמת את התוצאה ומפרסמת אותה.
בדרך כלל כאן מסתיים התהליך. אולם ישנם יוצאים מהכלל.
- כאשר בעל הקפה הירוק מעביר את הקפה ללקוחות והם דורשים אימות הציון. במקרה כזה שולחת המעבדה המקומית ICP את תוצאות הבדיקה לאישור של ה-CQI בארה"ב או באירופה לבדיקה ואימות סופי.
- כאשר מגדל קפה משתמש בתהליך מאד ייחודי בעיבוד הקפה ורוצה שיכירו בתהליך שלו כתהליך מקובל, הוא ראשי להזמין לחווה מדרג תהליך (Q Processing).
תוצאות:
- אם מדגם מגיע למינימום 80 נקודות, הוא יקבל תעודת Q Coffee ודוח מלא עם התוצאות. בעל הדגימה יכול להשתמש בהסמכה כדי לקדם את הקפה.
- אם הציון שהושג נמוך מ-80 נקודות, בעל המדגם יקבל דוח מפורט, אך לא יקבל את תעודת Q Coffee.
- לאחר שהקפה מקבל את תעודת Q Coffee, היא תקפה למשך שנה מיום ההנפקה.
תנאים:
- ניתן להגיש דגימה אחת לכל חלקה במטע המיועדת לייצוא.
- ניתן להגיש ולהעריך קפה ירוק מחווה בודדת המקבילה למגרש אחד. גודל המגרש המרבי מוגדר על ידי מכולה סטנדרטית לאותה מדינת יצוא (250 – 300 שקים כשמשקל כל שק 50 – 70 ק"ג, תלוי במדינה).