ווסת זרימה – Flow Control
ווסת זרימה או בקרת זרימה מכני לראש E61הוא מכשיר פשוט הנמצא בחלק העליון של יחידת החליטה. כאשר מזיזים את הידית ,הנמצאת על ציר, למעשה זהו ברז הסוגר ופותח את מעבר המים לידית האספרסו. בצורה כזו ניתן להגביל או להגביר את זרימת המים לידית האספרסו (פורטפילטר) במהלך מיצוי. כדי להבין את ההשפעה של ווסת הזרימה חייבים להבין את אופן הפעולה של ראש החליטה E61.
במכונות אספרסו המשאבה מספקת לראש החליטה מים חמים העוברים לידית החליטה בקצב זרימה קבוע ומוגדר. (אנחנו ממליצים לדאוג, ע"י טחינה בעובי מתאים וכמות קפה בידית החליטה כך שקצב הזרימה יהיה כ-30 מיליליטר ב-25-30 שניות.) קצב זרימה זה יכול להשתנות בהתאם כמובן בהתאם להרבה פרמטרים כמו לחות, סוג הפולים, מה שיגרום ללחץ בידית החליטה, ומכאן לקצב זרימה שונה.
אם יש לחץ שונה על הקפה הטחון בידית החליטה לא נקבל עקביות וגם טעמים שונים. מכיוון שבמכונות אספרסו עם ראש חליטה E61 אין אפשרות למתן את קצב הזרימה באופן עצמאי, המשתמש יכול להשפיע על קצב זרימת המים לראש החליטה על ידי פתיחה או סגירה של ווסת הזרימה. במכונות עם ווסת זרימה מכני כמו במכונה Bianca של ללית, הקשר בין זרימת מים ולחץ אינו ישיר במדויק. לדוגמה, שינוי ידית ווסת הזרימה רק קובעת באיזו מהירות הלחץ נבנה בתא ראש החליטה,
זרימה מול לחץ: קשר עקיף
יש קשר בין זרימה ללחץ אבל הקשר בין השניים הוא עקיף. תזוזת ידית ווסת הזרימה משפיעה על הלחץ אבל זה לא אומר שאם מזיזים את הידית לדוגמא ב-30 מעלות, אזי הלחץ יעלה ב-1 בר. ממש לא. זהו משחק שנעשה במהלך החליטה כדי לקבל את הלחץ הרצוי.
בסופו של דבר, ווסת זרימה מכני של ראש חליטה E61 יכול להועיל מאד למשתמש הביתי,
איך ווסת הזרימה ישפיע על הקפה שלכם?
ווסת זרימה יכול לעדן את החליטה תוך כדי ולקבוע את הלחץ על הקפה הטחון בידית החליטה.
לווסת החליטה יש גם מגבלות.
אם הלחץ הוא גבוה, בגלל קפה טחון דק או כמות קפה גדולה, המשתמש ינסה לסגור את ווסת הלחץ, אבל השינוי ישנה מעט את הלחץ, אבל הקטנת הזרימה תגרום לאיטיות בזרימת המים ויתכן שהלחץ לא ירד. לחילופין אם הלחץ קטן מאד למשל 6 בר גם פתיחת הווסת עד סופו תגדיל במעט את הלחץ, אבל לא מספיק.
לסיכום - ווסת הלחץ עובד היטב כאשר הלחץ בוא בגזרה בין 8 ל-11 בר לערך.
האם כדאי להרכיב ווסת זרימה?
לדעתי כן, עם מגבלה.. חשוב לזכור שווסת זרימה לא חובה להכנת אספרסו אספרסו יומיומי ולא קריטי להפקת מנת אספרסו מדהימה. עם זאת, זה יכול להיות מהנה ומרגש למי שאוהב להתנסות ולהתעסק. זה גם יכול לעזור לשפר בעיות חליטה כגון תיעול (Channeling) בשימוש עם ידית חתוכה. ווסת זרימה ופרופיל לחץ חשובים למכונות אספרסו ביתיות מודרניות מכיוון שהם נותנים למשתמש את אותם הכלים בסביבה הביתית שמכונות מסחריות בבתי קפה מגיעות איתם בדרך כלל, מה שהופך את המיומנויות הללו לנגישות מתמיד. אם אתם לא בטוחים לגבי ווסת הזרימה, לדעתי ההשקעה כדאית בסופו של דבר תקבלו אספרסו נהדר בכל מקרה.