מה ההבדל בין קפוצ'ינו ללבן שטוח (פלט וויאט)
כמות משקאות הקפה בעולם הוא עצום, כמעט בכל מדינה מפתחים משקאות מיוחדים למדינה, כמו למשל הפרפפה ביוון, או קפה ביצים בוייטנאם אבל יש משקאות שהופכים לפופולאריים בכל העולם.
שני משקאות כאלו הם הקפוצ'ינו הידוע, והלבן השטוח או פלט וויט (Flat White)
בפועל מדובר בשני משקאות די דומים מבוססי אספרסו בתוספת חלב מוקצף כאשר ההבדל בינהם הוא מאד קטן ומתבטא בעיקר במרקם וביחס מה שמשפיע על הטעם.
וחשוב לציין בכל מדינה/עיר/בית קפה מכינים את המשקאות האלו קצת שונה. זה יכול להתבטא בגודל הספל, בכמות האספרסו, ביחס האספרסו/חלב מוקצף, שיטת ההקצפה ושיטת ההכנה. זה יכול להכיל ציור מעל (latte art), אבקת קקאו או שוקולד מעל והדמיון לא נעצר.
להלן ההבדלים העיקריים המקובלים יותר בשיטת הכנה סטנדרטית:
ההבדל העיקרי הוא הטעם, החוזק והמרקם
- בקפוצ'ינו הכמות והמרקם של הקצף הוא ברור, מה שמחליש מעט את טעם האספרסו.
- בפלט וויט השכבה העליונה של החלב המוקצף היא דקה וחלקה מאד מה שמדגיש יותר את טעם האספרסו.
יחס חלב לאספרסו
-
- קפוצ'ינו בדרך כלל מורכב ממנה אחת של אספרסו ומשכבה עבה של חלב מוקצף ביחס של 2:1 (פעם נהגו להגדיר קפוצ'ינו כשליש אספרסו, שליש חלב ושליש חלב מוקצף - היום בקפוצ'ינו כאשר עושים ציורים על הקפה (Latte Art) משתמשים במנת אספרסו והשאר חלב מוקצף במיקרו בועות)
- פלט וויט מכיל בדרך כלל ממנת אספרסו כפולה או אספרסו ארוך וקצף חלב ביחס של 3:2 שעדיין שומר על חוזק הקפה גם בגלל היחס אספרסו/חלב וגם בגלל אופן הקצפת החלב.
הבדלי הספל המקובלים
-
- קפוצ'ינו בדרך כלל מוגש בספל של 180 מ"ל או יותר
- פלט וויט בדרך כלל מוגש בספל קטן קצת יותר 150 מ"מ
וקצת על מקורות המשקה
המשקה נוצר ככל הנראה באוסטרליה או בניו זילנד, כאשר שתי המדינות טוענות לבעלות עליו.
לפי הטענה האוסטרלית המשקה נולד בסידני בשנות ה-80, כאשר בריסטה רצה להכין קפוצ'ינו עם פחות קצף, וכינה אותו "פלט" (שטוח). בעוד שהטענה הניו זילנדית היא שהוא הומצא בוולינגטון, כאשר בריסטה נכשל בהקצפת קפוצ'ינו כהלכה ואמר: "סליחה, זה פלט וויט" (לבן שטוח).