מכונת אספרסו ביתית מבוססת קפה טחון
אפשר גם להגדיר קטגוריה זו כמכונות אספרסו ידנית עם דוד יחיד מבוססת קפה טחון.
רוב מכונות הקפה הביתיות שייכות לסוג זה והן נמצאות בהישג יד במחיר סביר.
 
מכונה כזו מכילה מיכל מים קרים, דוד חימום, משאבה
ליצירת לחץ, נוריות או שעוני בקרה ומפסקי הפעלה. בעת הכנת אספרסו המים זורמים ממיכל המים הקרים לדוד, מתחממים לטמפרטורה של כ 90 מעלות ומשם נדחפים בלחץ שיוצרת המשאבה לעבר הקפה הטחון בידית הפילטר. 
להקצפת החלב, יש לבנות קיטור ע"י הפעלת מפסק נפרד הגורם למים להתחמם לטמפרטורה גבוהה מטמפרטורת הרתיחה. ויש ברז מיוחד כדי לשחרר את הקיטור.
האתגר הגדול בהפעלת מכונת אספרסו ידנית הוא להחליט כשעושים קפוצ'ינו - מה מכינים קודם, האם קודם להכין את האספרסו ואח"כ להקציף את החלב, או להיפך קודם כל להקציף את החלב, ואח"כ להכין את האספרסו.
הבעיה - ליצירת אספרסו נדרשים מים בטמפרטורה של כ-90 מעלות בעוד שליצירת קיטור להקצפה נדרשים מים מעל טמפרטורת רתיחה. לכן יש זמן מעבר בין 2 המצבים.
אם מנסים להכין אספרסו במים רותחים הקפה נשרף ויוצא אספרסו לא טעים.
מעבר זה דורש זמן קצר (בין 10 ל-40 שניות תלוי במכונה) ולכן אם מכינים קודם אספרסו, עד שמקציפים חלב הקפה מתקרר. ולהיפך אם קודם מקציפים, הקצף שוקע עד שמסיימים להכין את האספרסו.
הכנת אספרסו טוב במכונה ידנית עם דוד יחיד
הגורמים העיקריים המשפיעים על טיב המשקה הם איכות הקפה, עובי הטחינה וכיצד מכינים: (ראו מה משפיע על טעם האספרסו) מומלץ להשתמש בקפה טרי ובמים טריים ונקיים.
1.    מלאו מים במיכל המים הקרים. הפעילו את המכונה.
2.    המתינו עד שהמכונה מתחממת, ונורית הבקרה מסמנת שהמכונה חמה. ברוב המכונות שלב זה נמשך בין 1 ל-5 דקות. 
שלב הכנת האספרסו
3. הוציאו את ידית הפילטר ומלאו אותה בקפה טחון בכמות המתאימה למנה בודדת או מנה כפולה. חשוב לדייק בכמות  שמכניסים לידית. רוב המכונות מגיעות עם שני פילטרים. פילטר למנה בודדת (7 גרם קפה) ופילטר למנה כפולה. 
 4.    דחסו את הקפה עם הדוחס (Tamper) כך שפני השטח יהיו ישרים. הקפידו להשאיר כ-2 מילימטר רווח מראש הפילטר. (ראו מדוע צריך לדחוס)
5.    החזירו את ידית הפילטר למקומה וסגרו היטב.
6.    הניחו את ספלוני הקפה מתחת לידית הפילטר. מומלץ לחמם את הספלונים כדי לשמור על חום הקפה
7.    לחצו על כפתור הכנת האספרסו כדי להפעיל את המשאבה - נשמע רעש כאשר המשאבה עובדת. כעבור כ-6 שניות הקפה מתחיל לזרום מתחתית ידית הפילטר אל תוך הספלונים.
8.    הניחו לקפה לזרום כ-25-20 שניות ), או עד שצבע הקפה הזורם הופך לשקוף. (נקרא גם "בלונד")
9.    כבו את המשאבה, והגישו את הקפה.
שלב הקצפת החלב
10.    דבר ראשון יש לבנות את הקיטור - הדליקו את מתג הקיטור כדי שהמים יגיעו לטמפרטורה המתאימה  (נמשך בדרך כלל  כ-10- 40 שניות) – המתינו עד שנורית הבקרה תודיע שהמכונה התחממה מספיק והקיטור מוכן. 
11.    פתחו את ברז הקיטור לכשניה, כדי לשחרר את המים הכלואים בצינורית הקיטור וסגרו את הברז.
12.    הכניסו חלב קר לכד ההקצפה (רצוי מנירוסטה) בהתאם למספר המנות שברצונכם להכין. 
13.    הקציפו את החלב
14.    כבו את מתג בניית הקיטור – חשוב!
15.    נקו את הצינורית במטלית לחה, ופתחו את ברז הקיטור קלות כדי לנקות את החרירים משאריות חלב.
אם ברצונכם להכין מנות אספרסו נוספות לאחר ההקצפה יש להמתין עד שהמים יתקררו לפני שחוזרים לשלב 4  - הכנת האספרסו. אפשר לזרז את קירור המים ע"י פתיחת ברז הקיטור לשחרור קיטור שקיים במערכת.
יתרונות -
- אספרסו אמיתי בבית מקפה טרי,
- מחיר המכונה זול יחסית. ובהתחשב שמחיר הקפה זול משמעותית מקפסולות בסופו של דבר זה משתלם (ראו מחשבון עלות קפסולות)
- אין מגבלות לסוג הקפה - אפשר להשתמש בכל קפה מהעולם
חסרונות -
- דוד יחיד - המתנה בין הכנת האספרסו לבין הקצפת החלב וחזרה מהקצפה להכנת מנת האספרסו הבאה,
- ניסיון - דרוש ניסיון כדי להגיע לקפה טוב,
- נקיון - לא נקי כמו מכונה אספרסו אוטומטית או מכונה מבוססת קפסולות.
עצה - הקפידו על ניקוי אבנית באופן תדיר, אחרת המכונה תיסתם מאבנית
מכונת אספרסו עם קפה טחון

השאירו תגובה

כל התגובות עוברות אישור לפי פרסום