ברוב מכונות האספרסו המקצועיות יש שעון המציג את לחץ הדוד. מה מציג השעון ולמה?
שעון לחץ הדוד מראה את לחץ הקיטור בתוך הדוד. הלחץ הוא בדרך כלל בין 0.9 בר ל-1.5 בר, תלוי בסוג המכונה, גודל הדוד וכמובן בהתאם לדרישות המשתמש.
שעון לחץ הדוד מראה את לחץ הקיטור בתוך הדוד. הלחץ הוא בדרך כלל בין 0.9 בר ל-1.5 בר, תלוי בסוג המכונה, גודל הדוד וכמובן בהתאם לדרישות המשתמש.
יצרני מכונות האספרסו משתמשות במדיד לחץ "פרסוסטט" (Presostat) כדי להציג למשתמש מה קורה בתוך דוד הקיטור. המדיד מציג למשתמש את עוצמת הקיטור בדוד, ואפשר להתמיר את הנתון לטמפרטורה בדוד.
לפני הכל נענה על השאלה המתבקשת:
לפני הכל נענה על השאלה המתבקשת:
מדוע משתמשים בפרסוסטט ולא בטרמוסטט בדוד הקיטור במכונות האספרסו?
תשובה: כי מדידת לחץ בקיטור יותר מדויקת - להלן ההסבר.
מד לחץ-פרסוסטט, לעומת מדיד טמפרטורה-טרמוסטט, כבקר במכונת אספרסו
השאלה הראשונה היא, מה אנו רוצים למדוד? לחץ או טמפרטורה? בפועל, אם יודעים את הלחץ אפשר לחשב את הטמפרטורה, ולהיפך. אולם המדידים שלהם שונים במבנה ובצורת התפקוד.
שנית, מה הולכים למדוד? קיטור או מים חמים? כללית: מדיד לחץ עובד טוב עם קיטור ומדיד טמפרטורה עובד טוב במגע ישיר עם מים.
במכונות מקצועיות עם מחליף חום או בדוד הקיטור שבמכונות עם 2 דוודים, יש נפח גדול של קיטור, ויש יתרון ברור למדידת הלחץ. הלחץ בכל הדוד קבוע. לא משנה מיקום נקודת המדידה. הטמפרטורה בדוד, לעומת זאת, משתנה ככול שמתקרבים לגוף החימום. בנוסף, שינוי בלחץ ישתקף מיידית בשינוי בטמפרטורה.
לחלופין, ניתן למדוד את הטמפרטורה בדוד הקיטור על ידי הוספת מדיד שירד עד לגובה המים בדוד. אבל זהו פתרון לא הכי יעיל והתגובה שלו להתקררות הקיטור תהיה איטית.
פתרון אחר הוא למדוד את הטמפרטורה, ע"י חיישן חיצוני שיוטמע במתכת של הדוד עצמו. זה חוסך את הטרחה של לתקוע מדיד בתוך המים שעלול להתלכלך ולקבל ציפוי של אבנית. התוצאה בדרך כלל טובה אבל התגובה קצת איטית.
לכן, יש מכונות אספרסו עם דוד יחיד שבהן מודדים את הטמפרטורה של הדוד עצמו ולא את טמפרטורת המים ישירות.
אז איך נדע מהי הטמפרטורה בהתאם ללחץ?
להלן טבלת המרה מקורבת בין הלחץ לטמפרטורה: (המספרים הם בקירוב, ייתכנו שינויים קטנים בתלות בנפח הדוד, החומר שממנו הוא עשוי וקצב "בריחת" החום מהדוד.
תשובה: כי מדידת לחץ בקיטור יותר מדויקת - להלן ההסבר.
מד לחץ-פרסוסטט, לעומת מדיד טמפרטורה-טרמוסטט, כבקר במכונת אספרסו
השאלה הראשונה היא, מה אנו רוצים למדוד? לחץ או טמפרטורה? בפועל, אם יודעים את הלחץ אפשר לחשב את הטמפרטורה, ולהיפך. אולם המדידים שלהם שונים במבנה ובצורת התפקוד.
שנית, מה הולכים למדוד? קיטור או מים חמים? כללית: מדיד לחץ עובד טוב עם קיטור ומדיד טמפרטורה עובד טוב במגע ישיר עם מים.
במכונות מקצועיות עם מחליף חום או בדוד הקיטור שבמכונות עם 2 דוודים, יש נפח גדול של קיטור, ויש יתרון ברור למדידת הלחץ. הלחץ בכל הדוד קבוע. לא משנה מיקום נקודת המדידה. הטמפרטורה בדוד, לעומת זאת, משתנה ככול שמתקרבים לגוף החימום. בנוסף, שינוי בלחץ ישתקף מיידית בשינוי בטמפרטורה.
לחלופין, ניתן למדוד את הטמפרטורה בדוד הקיטור על ידי הוספת מדיד שירד עד לגובה המים בדוד. אבל זהו פתרון לא הכי יעיל והתגובה שלו להתקררות הקיטור תהיה איטית.
פתרון אחר הוא למדוד את הטמפרטורה, ע"י חיישן חיצוני שיוטמע במתכת של הדוד עצמו. זה חוסך את הטרחה של לתקוע מדיד בתוך המים שעלול להתלכלך ולקבל ציפוי של אבנית. התוצאה בדרך כלל טובה אבל התגובה קצת איטית.
לכן, יש מכונות אספרסו עם דוד יחיד שבהן מודדים את הטמפרטורה של הדוד עצמו ולא את טמפרטורת המים ישירות.
אז איך נדע מהי הטמפרטורה בהתאם ללחץ?
להלן טבלת המרה מקורבת בין הלחץ לטמפרטורה: (המספרים הם בקירוב, ייתכנו שינויים קטנים בתלות בנפח הדוד, החומר שממנו הוא עשוי וקצב "בריחת" החום מהדוד.